• 9381 7441

Tvangstankene ødela ungdomsårene

kari_flock_100Les om Kari som fikk ødelagt ungdomsårene av OCD

Det begynte da Kari var 16 år. Hun kunne ikke ta bussen til skolen. Hun var redd for at den var skitten.


Tekst: Lene Skogstrøm, Aftenposten
Publiseringen godkjent av Aftenposten

Read More

 

kari_flock 

 

Så kom tankene om at folk kunne være smittet av en eller annen sykdom. Hun vekslet mellom å tro at hun selv hadde HIV og kunne smitte andre, eller at andre hadde sykdommen og kunne smitte henne. I begge tilfeller måtte hun passe seg for å ikke berøre noen. - Toalettet på skolen var det umulig å gå på. Jeg drakk nesten ikke noe bare for å slippe det. På skolen ga jeg ikke etter for trangen til å vaske meg. Men da jeg kom hjem. . .


Kari Flock (29) forteller levende og direkte om årene med vasketvang. Om hvordan hele ettermiddagen gikk med til å dusje og vaske hendene, om og om igjen. - Jeg brukte ett såpestykke om dagen, og dusjet til det var tomt for varmtvann. Jeg måtte skylle bort alt som hadde skjedd i løpet av dagen, forteller hun. Haugene med skittentøy sluttet aldri å vokse.

 

Ritualene tok all fritid

Ritualene tok så lang tid at det ikke var mer tid igjen enn til å gjøre lekser, se litt på TV og legge seg. Ungdomstiden på dramalinjen på Ringve videregående skole i Trondheim mistet hun store deler av. Hun hadde nesten ikke venner, fordi hun var redd de var skitne. - Å gjøre lekser tok også svært lang tid, det er vanskelig å konsentrere seg når tvangstankene stadig dukker opp og forstyrrer, sier hun. Ved siden av vasketvangen hadde hun også tvangstanker om at andre kunne dø hvis hun ikke foretok seg bestemte ting, som å løpe opp og ned trappen ti ganger.


- Jeg så jo selv hvor absurd dette var. Men frykten er så vanvittig sterk at du ikke klarer å gjøre noe med det. Det eneste som hjelper, er å utføre handlingene som demper den. Drømmen min var ti minutter fri uten tvangstanker.


 Var heldig, fikk hjelp

Foreldrene var klar over problemene hennes, og tok kontakt med hjelpeapparatet. Etter kort tid fikk de vite at datteren led av vasketvang. Men behandling fikk hun ikke før etter to år.


- Min historie er en solskinnshistorie fordi vi bodde så nær Østmarka sykehus, der de har kompetanse på tvangslidelser, forteller hun. I siste året på videregående fikk hun eksponeringsterapi. Fire timer i uken over seks uker. - Jeg var møkk lei hele sykdommen,. Mest fordi det ødela hele mitt sosiale liv. - Terapien gikk ut på å utsette trangen til å vaske seg når den oppsto. Etter hvert merket du at det ikke tok livet av deg å stå imot.

 

Få har peiling

Etter behandlingen ble hun ikke straks frisk, men bra nok til å mestre hverdagen. Det tok flere år før hun klarte å gå på offentlige toaletter. I dag har hun ingen problemer, jobber som frilans skuespiller og dramapedagog i Oslo.

- Har du gode råd til andre med tvangslidelser?

- Oppsøk psykolog, men prøv å finne en som har peiling. Det nytter ikke å få samtaleterapi mot tvangstanker i 20 år når det ikke har noen effekt. Mange terapeuter vet til og med at det ikke hjelper, men tilbyr samtaleterapi likevel fordi "det er det de kan." Det burde ikke vært lovlig!

Kari er inderlig opprørt. Hun er med i styret i Norsk OCD forening, Ananke (OCD står for Obsessive Compulsive Disorder), som er en brukerorganisasjon for mennesker med tvangslidelser og deres pårørende. Foreningen har aktive grupper og kontaktpersoner i Trondheim, Oslo, Bergen og Tromsø, og har sitt første medlemsmøte i Stavanger i august.

This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!
©2021 Ananke. All Rights Reserved.

Search