• 9381 7441

Spørsmål: 

Har lest endel om OCD, som har gjort at jeg har kommet et lite stykke, men det er langt igjen. Har vært plaget av OCD i mange år med meget stor plager, både mht tvang og smerter i musklaturen og i huden. Smertene flytter seg rundt i kroppen og kan til tider være voldsomme. Smerten har nok utviklet seg gjennom den intense tvangstanken og konsentrasjonen rundt dette. 

Dette gjør at når jeg jobber så utvikler jeg smerte ved konsentrasjon, dette er nok den samme "tankebanen" som kobles inn, som den som benyttes ved tvangstanker.Det kan synes som jeg må være ekstremt utadrettet og avslappet/trøtt i min fokus for å minske smertene, så fort jeg begynner å våkne/konsentrere meg, kommer smerten som et "lyn" tilbake.

Benytter idag Cipralex 20 mg daglig, prøvde 30 mg en stund det virket mye bedre, men legen mente jeg burde gå ned til 20 mg igjen. Jeg må prøve å komme litt videre mht OCD og smerter, smertene er verst.

Spørsmål 1: Er den optimale medisinbruken 30 mg Cipralex og risperdal 1-2 mg? Hvordan virker Risperdal?

Spørsmål 2: Har dere noen forslag til smertelindring?

Svar: 

1. Den optimale medikamentelle behandling er å utnytte Cipralex maksimalt i første omgang.  Om du blir bra på 30 eller 40 mg Cipralex, er det ikke nødvendig å legge til Risperdal. Risperdal legges kun til om effekten på SSRI alene ikke er god nok. Risperdal virker ved å forsterke effekten av SSRI.

2. Smertene kan bli bedre kun av at tvangen avtar. Bruk av SNRI (Efexor) i stedet for SSRI kan gi en tilleggseffekt på smerter.

Besvart av: Psykiater Nils Håvard Dahl

This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!
©2021 Ananke. All Rights Reserved.

Search