• 9381 7441

Spørsmål: 

Hei, jeg er en jente som har slitt med sterke tvangsanker siden jeg var 8 år( kan ha vært tidligere) jeg er nå 19. jeg har egentlig hatt alle mulig kjente symptomer som har skiftet opp gjenom årene, men frykten for bakterier og den ekstreme håndvasken har alltid vært der, har ikke noe fuktighet igjen i hendene!

Nå plages jeg også av tanker om mitt utseende, for ikke fred! det gjelder for det meste håret, jeg har krøller og ønsker rett hår pga en kommentar jeg fikk om at jeg var pen da jeg rettet det ut, siden det har jeg blitt besatt og tankene angående håret mitt har kvernet i ca 8 mnd nå! er dette normalt for tvangstankere, eller handler det om personligheten min? vær så snill å hjelp meg med å svare på dette.jeg går til behandling men jeg ønsker din mening i tilegg.

Svar: 

Når det gjelder vasketvangen og bakteriefrykten så håper jeg at du arbeider med å ta på alle "smittekilder" som du frykter inkludert slik som vanligvis ikke tas på i vår kultur men som for eksempel en lege kan forklare EGENTLIG er helt trygge, og samtidig gjør ALT DU KAN for å ikke vaske. Dette er nok hovedveien til å bli bedre i forhold til vaskingen.

Når det gjelder tanker om utseendet så er det slik at alle er opptatt av utseende - sitt eget og andres. Og evalueringer av utseendet vårt av andre kan ofte såre eller gjøre oss veldig opptatt av kommentaren og den siden av utseendet vårt som de kommenterer. Disse tankene har sjeldent noe med tvangstanker å gjøre. Så når denne vanlige, normale dagligdagse opptattheten med utseende begynner å bli karakterisert som sykelig (fordi den er plagsom, smertefull, tar tid og krefter, eller fører til sosialtilbaketrekning eller selvskading el.) så er det ofte andre lidelser med i bildet. Kroppsdysmorfisk lidelse er en psykisk sykdom som handler om en overopptatthet med eget utseende og urimelige negative evalueringer av eget utseende. Opptatthet omkring hår er meget vanlig som del av denne lidelsen. Det er selvsagt ikke mulig for meg å stille noen diagnose på bakgrunn av det du nevner, jeg bare sier at denne lidelsen eksisterer. Det er også enkelte som tenker at den lidelsen og tvangslidelser har noe til felles genetisk. Jeg legger ved noen lenker som kanskje gir mer informasjon, og om du tror dette er relevant for deg og din tilstand bør du kanskje gjøre behandler oppmerksom på det - som så kan vurdere diagnosen og behandlingstiltak.

Les denne artikkelen

Les også denne artikkelen

Besvart av: Psykolog Leif E.O.Kennair

This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!
©2021 Ananke. All Rights Reserved.

Search